5. Szerkezeti megoldások

A tüzihorganyzott acél profilelemek összecsavarozásából általános kialakításban síkbeli szerkezeti egységeket tudnak előállítani. Ilyen szerkezetek lehetnek falak, tetőszerkezetek, födémszerkezetek, gerendák. Ezeknek a szerkezeti egységeknek a térbeli összeépítésével és merevítésével áll össze az épület.

//
5.1. Falszerkezet

A falszerkezet alul-felül C140 szelvényű vízszintes vezetősínbe 500~600 mm-ként elhelyezett függőleges C140 szelvényű falváz oszlopokból áll, melyek öveiken keresztül szegecsekkel kapcsolódnak egymáshoz. Koncentrált terhelés alatt (pl. tető tartószerkezet) minden esetben függőleges falváz oszlopot kell alkalmazni. Nagyobb terhelés esetén a falváz elemeket duplázni szükséges. A falváz oszlopokat a tartó síkjában történő kihajlás és az elcsavarodó kihajlás ellen a fal külső és belső oldalára felcsavarozott Rigips Glasroc burkolat támasztja meg. Azaz a Rigips Glasroc burkolatot minden falváz elemhez rögzíteni kell önfúró csavarokkal. A falakat összeszerelés és a helyszíni felállítás után mechanikus dübelekkel a már meglévő alapszerkezethez kell erősíteni. A falpaneleket egymáshoz önfúró csavarokkal és kiegészítő csomólemezekkel kapcsolódnak össze. A függőleges falvázoszlopok között K rácsozású merevítés vagy andráskereszt szalag merevítés kerül kialakításra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. ábra: Falpanel kialakítása 

 

//
5.2. Áthidalók

Az falpanelekben lévő nyílások áthidalása minden eseteben a panelbe beépített rácsos tartóval kerül kialakításra, a kívánt hosszban és a szükséges magaságban. A rácsos tartó párhuzamos alsó és felső övből és közbenső rácsrudakból áll, mindegyik eleme C140 profilból állnak. Ha az áthidaló gerendát koncentrált erő terheli, akkor a csatlakozási pontban a kiváltó rácsos tartónak minden esetben hálózati pontba kell esni (rácsrúd és övrúd találkozása).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ábra: Áthidaló kialakítása falban 

//
5.3. Födém szerkezet

Több szintes épület esetén lehetőség van könnyűszerkezetes födém kialakításra. A födém szerkezet egymás mellé sorolt rácsos tartókból állnak. A rácsos tartók párhuzamos alsó és felső övből és közbenső ferde rácsrudakból állnak, mindegyik eleme C140 profilból készül. A tartókat a fesztávtól, szerkezeti magasságtól és terheléstől függően kell kialakítani és egymás mellé sorolni. A födém tartók statikai váza alapvetően kéttámaszú tartó, de kialakíthatók többtámaszú vagy konzolos szerkezetek is.

//
5.4. Tető szerkezet

A tetőszerkezet egymás mellé sorolt rácsos tartókból áll. A rácsos tartó alsó és felső öve, illetve ferde rácsrudai is C140 szelvényből készülnek. A tető tartók a könnyűszerkezetes falak tetejére, vagy melegen hengerelt acél tartószerkezetre vagy egyéb hagyományos függőleges tartószerkezetre ülhetnek fel.

A tető tartók statikai váza alapvetően kéttámaszú tartó, de könnyen kialakíthatók többtámaszú vagy konzolos szerkezetek is. A rácsos tartók egymástól mért távolságát a fesztávtól, szerkezeti magasságtól és terheléstől függően kell kialakítani. A tartó feltámaszkodásánál függőleges rácsrúd kialakítást kell alkalmazni, az erőátadás mértékétől függően a rácsrúd elem megduplázásával. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. ábra: Rácsos tető tartó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. ábra: Kontyolt tető kialakítás 

 

Kialakíthatók kontyolt tetőszerkezetek, illetve különböző tető tetőfelületek kapcsolata is. Kontyolt felületek kialakításánál változó magasságú tartókat kell egymás mellé sorolni. Az összekapcsolódó rácsos tartókat hajlított csomólemezekkel kell egymáshoz csatlakoztatni. 

 

A tartók alsó és felső övét a tartóra merőlegesen a tárcsaként működő Rigips Glasroc lap burkolat megtámasztja, azaz a rácsos tartó az övein keresztül oldalirányban megtámasztott, azonban a rácsrudaknak nincsen semmilyen oldalirányú megtámasztása, azt térbeli elcsavarodásra kell méretezni. Az Rigips Glasroc lapburkolatot minden rácsos tartóhoz rögzíteni kell.

//
5.5. Másodlagos szerkezetek

A C140 profilú szerkezeti elemek másodlagos tartószerkezetként is alkalmazhatók.

Tetők burkolatának fogadására kéttámaszú, vagy többtámaszú kialakításban, meglévő szerkezetekre rögzítve szelemenként alkalmazható.

Továbbá függőleges szerkezetként alkalmazva homlokzati falként vagy belső válaszfalaknál is használható.